Jeśli nie przepadasz za mocnym, lekko ziemistym smakiem buraka, zdecydowanie powinieneś spróbować piec go w piekarniku. Rezultat będzie słodki, kremowy i wręcz niebiański. Eksperymentuj z przyprawami, a odkryjesz, że miód i ocet balsamiczny są idealnymi towarzyszami buraka, równoważąc jego intensywność i podkreślając naturalnie słodki aromat.
Buraki pieczone w wysokiej temperaturze mają intensywniejszy smak. Przed włożeniem ich do piekarnika warto je natrzeć oliwą z oliwek, co nadaje im wyjątkowy charakter. Choć z ziołami można eksperymentować, tymianek jest must-have, świetnie komponując się z burakami.
Pieczenie buraków to także sposób na zachowanie ich cennych witamin i składników odżywczych. Otrzymujesz nie tylko wyśmienity dodatek do potraw, ale również bombę witaminową.
Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 55 minut
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Umyj buraki i odetnij górę i spód. W razie potrzeby, przekrój je na pół.
Każdy kawałek buraka zawijaj w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 45 minut, aż staną się miękkie.
Po ostudzeniu, obierz buraki i pokrój w kostkę.
Kostki buraka wymieszaj z oliwą, miodem, octem i przyprawami, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.