Roladki z szynką, serem i przyprawami – Mój przepis na wszystkie okazje.
644
Roladki z szynką, serem i przyprawami – procedura przygotowania
Roladki to szybka przekąska, która napełni Cię i zachwyci Twoje kubki smakowe. Danie jest chrupiące na powierzchni, a dzięki roztopionemu serowi miękkie w środku. Można go także przygotować w 15 minut.
Składniki
mozzarella – 150 g
szynka – 250 g
jajka – 3 szt
bułka tarta – 120 g
parmezan – 40 g
mąka pszenna – 120 g
oregano – do smaku
czarny pieprz – do smaku
curry – do smaku
sól dla smaku
olej – 400 ml
Przygotowanie
Ułóż dwa plasterki szynki jeden na drugim, na nich połóż plaster sera, posyp oregano. Zwiń składniki i kontynuuj w ten sposób, aż uzyskasz składniki. Roladki przełóż do miski i włóż do zamrażarki na 25 minut. Uwaga: Zamrożenie zapobiegnie wyciekaniu nadzienia z bułek podczas smażenia.
W misce ubić jajka z czarnym pieprzem, przyprawą curry i solą, a w drugiej misce wymieszać mozzarellę z tartym parmezanem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, w której panierujemy bułki, następnie wbijamy je w roztrzepane jajka i na koniec panierujemy w bułce tartej posypanej parmezanem.
Smaż bułki na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty, aż będą złociste. Uwaga: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, upewnij się, że olej jest gorący, a rolka jest całkowicie zanurzona.
Po usmażeniu ułóż bułeczki na białej serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu i podawaj z ketchupem lub innym ulubionym dipem.