Jeśli chcesz codziennie cieszyć się pysznym i łatwym w przygotowaniu ciastem, to ta metoda jest dla ciebie.
356
Stwórz w domu mięciutkie, puszyste wypieki według naszego autorskiego przepisu. Na pewno zaskoczy cię efekt oraz smak!
Składniki:
200 ml mleka
200 ml wody
100 ml oleju roślinnego
40 g cukru pudru
8 g soli
1 białko jajka
10 g drożdży instant
600 g mąki pszennej
100 g masła
100 g sera
1 żółtko
mak
Instrukcje:
Wlej ciepłe mleko do dużej miski, dodaj ciepłą wodę oraz olej. Następnie wsyp cukier puder, sól i wbij białko jajka. W końcu dodaj drożdże instant i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Stopniowo przesiewaj mąkę przez sito, mieszając z mokrymi składnikami. Wyrób ciasto rękoma, aby uzyskać gładką konsystencję. Przykryj ciasto folią i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i podziel na dwie równe części.
Rozwałkuj pierwszą część ciasta na duży prostokąt. Posmaruj powierzchnię roztopionym masłem, złóż trzykrotnie i ponownie posmaruj masłem przed złożeniem trzykrotnie.
Przenieś ciasto na talerz, umieść w plastikowej torebce i odstaw na 10 minut. Powtórz czynności z drugą częścią ciasta.
Rozwałkuj obie części ciasta na oprószonym mąką stole. Posyp tartym serem i zwiń każdą część w rulon.
Podziel każdy rulon na 10 porcji i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj bułki folią i odstaw na 20-25 minut w ciepłym miejscu.
Bułki posmaruj żółtkiem i posyp makiem.
Piecz bułki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.