1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku: Niesamowicie szybkie i smaczne bułeczki zamiast tych ze sklepu.
4 543
Do miski wlej jogurt, olej i wodę. Następnie, po dodaniu białka, soku z cytryny, soli i cukru wymieszaj trzepaczką. Ważne jest dokładne połączenie składników. Dosyp proszek do pieczenia i mąkę, przesiewając ją. Wszystkie te składniki wymieszaj, dodając pod koniec miękkie masło, aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Po przełożeniu do miski pozostaw je pod przykryciem bawełnianej szmatki na 10 minut.
W tym czasie możesz posiekać świeże zioła i zmieszać je z serkiem kanapkowym. Pamiętaj jednak, że wedle własnego gustu możesz użyć innego, smakującego ci nadzienia. Gdy wyjmiesz ciasto z miski uformuj z niego długi wałek i rozdziel go na mniejsze kawałki.
Z uzyskanych kawałków ciasta ugnieć nieduże placki. Możesz wtedy łatwo zawinąć w nie nadzienie układając je na brzegu i zawijając – tak, jak na poniższym zdjęciu.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim bułeczki. Możesz już wtedy posmarować je roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem łyżki oleju oraz posypać sezamem.
Pieczenie zajmie w przybliżeniu 20 minut, w temperaturze 180°C. Teraz możesz rozkoszować się pysznymi bułeczkami!