Puszyste bułki mleczne. Doskonałe na śniadanie, kolację czy przekąskę. Sprawdzony przepis.
2 855
Puszyste bułki mleczne – sposób przygotowania
Pyszne mleczne bułeczki z pewnością każdego zachwycą swoją puszystą strukturą i delikatnym smakiem. Ciasto jest bardzo proste, a sama procedura jeszcze prostsza.
Składniki
zwykła mąka – 750 gr
mleko – 525 ml
cukier – 15 gr
suszone drożdże – 10 gr
sól – 10 gr
olej – w razie potrzeby
Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, suszone drożdże (lub 30 g świeżych) i dodaj ciepłe mleko. Uwaga, nie może być gorący. Następnie wymieszaj ręcznie i rozpocznij przetwarzanie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie zamknij miskę i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 15 minut.
Przełóż ciasto na wałek i przetwarzaj przez 3 minuty. Następnie włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ponownie odwróć i podziel na 14 części. Rozciągnij każdy wzdłuż i połącz krawędzie (zobacz wideo). Zrób to samo z drugiej strony i zwiń ciasto dłońmi w bułkę. Gotowe bułeczki przykryć folią i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułkę rozwałkować na prostokąt ze spiczastym końcem. Następnie zwiń w rulon w kierunku końcówki. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, końcówką do dołu. Po wyrobieniu całego ciasta w ten sposób posmaruj bułki olejem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Gdy bułeczki wyrosną, piecz je przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch bułek olejem i pozostaw do ostygnięcia.