Domowa bagietka na zakwasie gotowana na parze – Przekonaj się, jakie to smaczne.
483
Domowa kluska na zakwasie gotowane na parze – procedura przygotowania
Domowa bagietka na zakwasie jest po prostu najlepsza. Przygotuj ją według prostego przepisu, a już nigdy nie będziesz chciała tej ze sklepu.
Składniki
mąka półgruba – 400 g
drożdże – 20 g
żółtko jaja – 2 szt
mleko (woda) – 250–300 ml
sól – 1 szczypta
cukier – 1 szczypta
olej – 2 łyżki
bułki starsze – 2 szt
Przygotowanie
W misce wymieszaj mleko, drożdże i cukier, przykryj miskę czystą ściereczką i pozwól drożdżom wyrosnąć – zajmie to około 15 minut. W drugiej misce wymieszaj mąkę półgrubą, żółtka z solą i drożdże na zakwasie. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia pod czystą ściereczką na 40 minut. Po tym czasie posiekane bułki wmieszać w ciasto i podzielić ciasto na dwie równe części, z których rozwałkować bułki. Zostaw je do wyrośnięcia pod ręcznikiem na kolejne 20 minut.
W garnku zagotuj wodę, włóż do niego także termowentylator i gotuj kluskę na parze przez 15 minut. Powtórz tę samą procedurę z drugą częścią ciasta. Gotowe knedle posmaruj odrobiną oleju. Wskazówka: Możesz sprawdzić, czy kluski są upieczone, wbijając w nie patyczek. Jeśli wyjmiesz czysty patyk, gotowe.