Ten przepis jest najlepszy: Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe.

Szybkie, drożdżowe bułeczki do przygotowania na późne weekendowe śniadanie bądź lunch do pracy. Na pewno zachwycą wszystkich fanów drożdżowego ciasta!

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (maksymalna temperatura 40 stopni)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody (maksymalna temperatura 40 stopni)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki mąki pszennej

Opcjonalnie:

  • mąka do podsypywania
  • 3 łyżki masła

Przepis:

W misce wymieszaj przesianą mąkę razem z cukrem, solą i drożdżami. W drugiej misce umieść mokre składniki. Powoli wsypuj składniki suche, cały czas mieszając.

Po uformowaniu ciasta w kulkę pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Podziel ciasto na równe części, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.

Ułóż w odstępach na blaszce i daj im 30 minut na ponowne wyrośnięcie.

Bułeczki można naciąć nożem i do środka każdej z nich włożyć plasterek masła – będą wtedy bardziej chrupiące i zyskają maślany posmak.

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!