Ciasto budyniowe z jabłkami: 3 jajka, 2 jabłka, odrobina mąki… pyszne ciasto raz dwa gotowe. Każdy je uwielbia
9 016
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser? W takim razie pyszne ciasto budyniowe z jabłkami może być tym czego szukasz!
Idealnie sprawdzi się do codziennej kawy, podczas świąt lub jako poczęstunek gości. Przekonaj się sam jak szybko i łatwo przygotujesz ten smakowity deser.
Potrzebne składniki
Krem:
1 jajko,
50 gram cukru,
250 ml mleka,
15 gram skrobi kukurydzianej,
pół opakowania cukru waniliowego.
Ciasto:
2 jajka,
100 gram cukru,
100 mililitrów mleka (o temperaturze pokojowej),
200 gram mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół opakowania cukru waniliowego,
2 małe jabłka,
forma do pieczenia, najlepiej 18×24 cm.
Przygotowanie:
Wymieszaj jajka z cukrem, skrobią i mlekiem.
Ugotuj ze składników gęsty budyń. Otrzymaną masę przykryj folią i odstaw do schłodzenia.
Ubij jajka z cukrem zwykłym i waniliowym, a następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pokrój jabłka i wymieszaj z ciastem.
Ciasto wlej do formy, a z otrzymanego kremu stwórz na wierzchu kratkę.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.