Ciasto budyniowe z jabłkami: 3 jajka, 2 jabłka, odrobina mąki… pyszne ciasto raz dwa gotowe. Każdy je uwielbia

Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser? W takim razie pyszne ciasto budyniowe z jabłkami może być tym czego szukasz!

Idealnie sprawdzi się do codziennej kawy, podczas świąt lub jako poczęstunek gości. Przekonaj się sam jak szybko i łatwo przygotujesz ten smakowity deser.

Potrzebne składniki

Krem:

  • 1 jajko,
  • 50 gram cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 15 gram skrobi kukurydzianej,
  • pół opakowania cukru waniliowego.

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 100 gram cukru,
  • 100 mililitrów mleka (o temperaturze pokojowej),
  • 200 gram mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół opakowania cukru waniliowego,
  • 2 małe jabłka,
  • forma do pieczenia, najlepiej 18×24 cm.

Przygotowanie:

Wymieszaj jajka z cukrem, skrobią i mlekiem.

Ugotuj ze składników gęsty budyń. Otrzymaną masę przykryj folią i odstaw do schłodzenia.

Ubij jajka z cukrem zwykłym i waniliowym, a następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pokrój jabłka i wymieszaj z ciastem.

Ciasto wlej do formy, a z otrzymanego kremu stwórz na wierzchu kratkę.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!