Pyszna i zdrowa zapiekanka z brokułów i kalafiora – To danie jest idealne na szybki i smaczny obiad.

Dzisiaj przygotujemy pyszną i zdrową zapiekankę z brokułów i kalafiora.

To danie jest idealne na szybki, lekki obiad lub kolację, pełne smaku i kolorów! Dzięki prostym składnikom i łatwemu procesowi przygotowania, każdy może zrobić to w domu. Zapraszam do wspólnego gotowania i odkrywania nowych smaków. Z pewnością pokochacie ten przepis!

Składniki:

  • Brokuły średniej wielkości
  • Kalafior 400g
  • Sól 1 łyżeczka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • Olej słonecznikowy
  • Papryka 130g
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • Mąka 130g
  • Mleko 400 ml (2 szklanki)
  • Koper i natka pietruszki
  • Ser 150g

Przygotowanie:

Brokuły i kalafior umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami mleka. Dodaj brokuły i kalafior, gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź i odstaw na bok. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju słonecznikowym, aż będzie miękka. Dodaj pokrojoną paprykę i kontynuuj smażenie przez kilka minut, mieszając. Dodaj pokrojone pomidory, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

W misce roztrzep 3 jajka z 1 łyżeczką soli. Dodaj 130g mąki i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj 400 ml mleka, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Do masy jajeczno-mącznej dodaj podsmażone warzywa, brokuły, kalafior, posiekany koper i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj. Dodaj starty ser i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C (350°F).W misce wymieszaj 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekany koperek.

Podawaj zapiekankę z przygotowanym sosem czosnkowym. Pyszny i szybki obiad gotowy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!