Zapomnij o drogich potrawach, zwykłe brokuły to gotowe cudo: Najlepsze przepisy, które poprawią Twoją sylwetkę i zdrowie.
Brokuły to wspaniały pokarm pełen witamin, składników odżywczych i pierwiastków śladowych, których potrzebuje nasz organizm.
W okresie jesienno-zimowym warzywo to jest szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Oprócz wspierania odporności i ogólnego stanu zdrowia, jest to jeden z najzdrowszych pokarmów w historii.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C brokuły plasują się wśród dziesięciu najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza swoim poprzednikom z Półwyspu Apenińskiego, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.
Co zawierają brokuły?
Białka, węglowodany, błonnik, woda, minimalna zawartość tłuszczu, żelazo, cynk, wapń, selen, sód, magnez, fosfor, potas, kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy A, B, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy i kwas pantotenowy
Wpływ brokułów – zdrowie
- Wspiera odporność
- Odtruwa środowisko wewnętrzne organizmu
- Chroni komórki przed wolnymi rodnikami – profilaktyka nowotworowa
- Chroni organizm przed infekcjami, wirusami – działa antyseptycznie
- Skuteczna profilaktyka chorób układu krążenia
- Utrzymuje serce i naczynia krwionośne mocne i mocne
- Usuwa nadmiar cholesterolu z krwi
- Profilaktyka wrzodów żołądka
- Zapobieganie chorobom nerek
- Przyspiesza metabolizm – wspomaganie odchudzania
- Poprawia trawienie i opróżnianie
- Przywraca mikroflorę jelitową
- Poprawia i wzmacnia skórę
- Wspomaga tworzenie krwi
- Poprawia ogólne samopoczucie organizmu
- Wspiera funkcje mózgu
- Wspomaga tworzenie masy mięśniowej
- Uspokaja system nerwowy
- Profilaktyka osteoporozy – wzmacnianie tkanki kostnej
Pożywna zupa brokułowa
Składniki potrzebne dla 4 osób:
- 50 dkg brokułów
- 10 kg sera
- 2 marchewki
- 1,6 dl śmietanki do gotowania
- 1 czerwona cebula
- 2 kg masła
- szczypta
- sól
- gałka muszkatołowa
- 1 kostka bulionowa (drobiowa, warzywna – najlepiej domowy bulion)
Przygotowanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Oczyść marchewkę, drobno zetrzyj, czerwoną cebulę obierz i pokrój. Rozpuść masło na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj marchewki, brokuły i zalej tyle wody lub bulionu, ile chcesz mieć zupę. Bulion gotować około 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie dodać śmietanę, bulion, pieprz, gałkę muszkatołową, sól i wymieszać. W razie potrzeby można rozcieńczyć niewielką ilością wody. Dodaj ser i ponownie zagotuj, jeśli się rozpuści, możesz go zdjąć z ognia.