Pyszny kurczak z brokułami i pieczarkami. Smaczny, prosty obiad na szybko, dla Pań dbających o linię.
Głodny? Spróbuj wyśmienitego kurczaka z brokułami i pieczarkami. Danie, do którego będziesz wracać latami!
Nie od dziś wiemy o pożytecznych dla naszego zdrowia właściwościach brokułu. Główną jego zaletą jest nisko kaloryczność, zawierając tylko 30 kcal na 100g produktu. Praktycznie wspomoże również nasze włosy i skórę. Dzięki witaminom K, E i A oraz kwasom Omega-3, brokuł staje się zielonym super bohaterem.
Istnieje wiele przepisów wykorzystujących brokuł jako składnik przewodni. Na tapet weźmy kurczak z brokułami i pieczarkami.
Kluczem do sporządzenia wartościowego dania, niewątpliwie jest odpowiednie przygotowanie głównych aktorów. Przepis ten zadowoli nie tylko Ciebie, ale i całą rodzinę. Pozwoli na wspólny posiłek w gronie najbliższych, przyciągając swoim aksamitnym zapachem i smakiem.
Lista składników:
- 500g fileta z kurczaka
- 500g brokułów
- 250g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,3 szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki mąki pszennej
- sól i pieprz według własnego uznania
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od usmażenia filetu z kurczaka na łyżce oleju słonecznikowego, pamiętaj jednak, aby wcześniej odpowiednio kawałek mięsa pokroić w kostkę, a także przyprawić solą i pieprzem. Zajmie nam to 15-20 minut, aby kurczak stał się złocisty.
Po tym nadejdzie czas by usmażyć pieczarki, wystarczy zatem (po zdjęciu mięsa), aby na tej samej patelni dodać łyżkę oleju i wrzucić grzyby. Po paru minutach, gdy zmiękną, dorzuć brokuły w kształcie różyczek. Wystarczy teraz tylko podsmażyć do miękkości. Pozostała nam już tylko łyżka oleju słonecznikowego, na której przygotujemy posiekany czosnek i imbir.
Gdy wszystko będzie podsmażone, wrzuć do jednej miski. Wtedy dodaj resztę składników: sos sojowy, olej sezamowy, bulion drobiowy, brązowy cukier oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby składniki przeszły przez siebie smakiem, na koniec na kilka minut ponownie gotuj, bo ciepłe je się najlepiej.