Wyjątkowe danie, które okazuje się być alternatywą dla gołąbków – zaskoczy Cię, jak łatwo je przygotować.
2 910
Na samym początku zabieramy się za ugotowanie kapusty w wodzie z dodatkiem soli. Później kapustę schładzamy i odkrajamy twarde kawałki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Po opłukaniu, kroimy filety drobno w kostkę. Myjemy także pomidory i kroimy w kostkę. Łączymy składniki, dodając jeszcze koperek i szczypiorek. Następnie ścieramy ser i dodajemy przyprawy wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą w dużej misce.
Czas na uformowanie bomb z liści kapusty. Na blacie rozkładamy liście i nakładamy na każdy z nich nadzienie. Zawijamy brzegi do wewnątrz, aby ukryć w środku nadzienie i formujemy całość w kulę.
Kiedy wszystkie kule będą już gotowe, bierzemy naczynie żaroodporne i smarujemy je dokładnie olejem roślinnym. Układamy na dnie wszystkie bomby z kapusty. W międzyczasie sięgamy również po niewielkie naczynie i mieszamy w nim czosnek, śmietanę oraz sól.
Wszystkie bomby polewamy przygotowanym przez nas sosem, a naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopniu piekarnika. Po 40 minutach danie jest już gotowe.
Przed podaniem możemy posypać je jeszcze ziołami, które dodadzą ciekawą nutę smakową. Mamy nadzieję, że spodobał Wam się ten łatwy, lecz efektowny przepis. Smacznego!