Puszyste, wysokie oraz równe biszkopty to idealna baza do kremowych ciast, czy letnich ciast owocowych i galaretkowych. Przepis.

Chcesz upiec biszkopt, ale boisz się, że opadnie? Z tym przepisem możesz być spokojna, ciasto zawsze będzie idealnie miękkie i puszyste.

Czego potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 40 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Zmieszaj w kubku cukier z cukrem wanilinowym. Do miseczki wlej mleko i olej, wymieszaj trzepaczką.

Rozdziel białka od żółtek. Żółtka posól i wymieszaj w małej miseczce, białka przełóż do większego naczynia.

Posól białka i ubij na pianę. Kiedy będzie sztywna, zmniejsz prędkość obrotów miksera i stopniowo dodawaj połączone cukry nie przerywając ubijania.

Kiedy białka z cukrem dobrze się połączą, odstaw mikser. Do masy z białek stopniowo wlewaj żółtka i mieszaj, aż konsystencja będzie jednolita. Do mieszania używaj łyżki lub szpatułki, rób to delikatnie, żeby nie zburzyć piany.

Mąkę przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do masy nie przerywając delikatnego mieszania. W tym momencie możesz dodać też proszek do pieczenia, ale bez proszku biszkopt również wyjdzie idealny. Do miseczki z mlekiem i olejem dodaj trochę ciasta, dobrze wymieszaj, a następnie całą zawartość przelej z powrotem do miski z masą z białek i mąki.

Upewnij się, że składniki będą dobrze połączone, a masa gładka i jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wygładź szpatułką.

Weź patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę i włóż do masy, a następnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara „narysuj” spiralę. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, włóż ciasto i piecz przez około 45 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i kilkukrotnie uderz formą o blat lub podłogę, to sprawi, że biszkopt nie opadnie.

Idealny biszkopt jest gotowy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!