Zmieszaj w kubku cukier z cukrem wanilinowym. Do miseczki wlej mleko i olej, wymieszaj trzepaczką.
Rozdziel białka od żółtek. Żółtka posól i wymieszaj w małej miseczce, białka przełóż do większego naczynia.
Posól białka i ubij na pianę. Kiedy będzie sztywna, zmniejsz prędkość obrotów miksera i stopniowo dodawaj połączone cukry nie przerywając ubijania.
Kiedy białka z cukrem dobrze się połączą, odstaw mikser. Do masy z białek stopniowo wlewaj żółtka i mieszaj, aż konsystencja będzie jednolita. Do mieszania używaj łyżki lub szpatułki, rób to delikatnie, żeby nie zburzyć piany.
Mąkę przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do masy nie przerywając delikatnego mieszania. W tym momencie możesz dodać też proszek do pieczenia, ale bez proszku biszkopt również wyjdzie idealny. Do miseczki z mlekiem i olejem dodaj trochę ciasta, dobrze wymieszaj, a następnie całą zawartość przelej z powrotem do miski z masą z białek i mąki.
Upewnij się, że składniki będą dobrze połączone, a masa gładka i jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wygładź szpatułką.
Weź patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę i włóż do masy, a następnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara „narysuj” spiralę. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C, włóż ciasto i piecz przez około 45 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i kilkukrotnie uderz formą o blat lub podłogę, to sprawi, że biszkopt nie opadnie.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.