Zacznij od przesiania mąki pszennej przez drobne sito do dużej miski. Następnie dodaj do niego suche drożdże, cukier granulowany i sól. Składniki sypkie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, a na koniec zalej ciepłą wodą. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto, które nie powinno się kleić. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Po upływie czasu wyrastania wyjmij ciasto z miski na wałek i naoliw dłonie. Ponownie przetwórz masę i włóż ją do natłuszczonej formy do pieczenia lub patelni. Zamknąć pokrywkę i odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Na koniec przenieś ciasto na średniej wielkości patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (którą wcześniej również posmarowałeś olejem) i smaż powoli na małym ogniu pod przykryciem z jednej strony, a potem z drugiej.
Upieczony chleb przełożyć z formy na talerz i pokroić na mniejsze kawałki. Podawać po wystudzeniu, np. z ulubionymi wędlinami, serami lub pastą do smarowania. Warzywa będą dobrze komponować się także ze świeżymi wypiekami. Oczywiście możliwe jest dodanie do ciasta różnych innych składników, według uznania. Świetnie sprawdzi się domowy chleb z pestkami słonecznika, sezamem, kruszonymi orzechami czy ziołami wszelkiego rodzaju. Ciasta można przygotować także ze świeżymi zielonymi lub czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.