Bezy proteinowe z sokiem z cytryny – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
815
Bezy proteinowe z sokiem z cytryny – procedura przygotowania
Rozjaśnij swój świąteczny stół dzięki temu prostemu przepisowi na bezę z białek. Dzięki trwałości bezy można je podawać nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale także kilka miesięcy po nich.
Składniki
białko jaja – 4 szt
cukier granulowany – 280 g
sok z cytryny – 1 łyżka
Białka, cukier i sok z cytryny wymieszać w łaźni wodnej. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje. Podgrzana masa białkowa powinna mieć temperaturę około 74°C. Ubijaj gorącą mieszaninę w robocie kuchennym przez 15 minut i ubijaj śnieg. Napełnij rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką śniegiem i uformuj małe kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby uzyskać wielobarwne bezy, możesz dodać do mieszanki barwnik spożywczy. Włóż bezy do nagrzanego piekarnika i susz je w temperaturze 100°C przez godzinę. Po tym czasie wyjąć je i pozostawić do ostygnięcia. Następnie możesz służyć.
Bezy przechowujemy w chłodnym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Posłuży ci to kilka miesięcy. Smacznego!