Chrupiące batony waniliowe z czekoladą – Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem
1 105
Chrupiące batony waniliowe z czekoladą – procedura przygotowania
Jeśli chcesz zjeść nietradycyjne świąteczne ciasteczko, ale nie chcesz spędzać dużo czasu na pieczeniu, wypróbuj przepis na niskoglutenowe batony waniliowe. Można je ozdobić roztopioną czekoladą, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Składniki
jajka średniej wielkości – 2 szt
olej roślinny lub masło – 100 g
sól – 3/4 łyżeczki
cukier granulowany – 80 g
mąka o niskiej zawartości glutenu – 330 g
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżka lub 10 g
posypka czekoladowa – 40 g
czekolada – 150 g
Przygotowanie
W misce umieść jajka, cukier, olej roślinny, sól i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aż cukier się rozpuści. Następnie posypać przesianą mąkę proszkiem do pieczenia.
Całość lekko wymieszaj i dodaj posypkę czekoladową. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Podziel go na 8 równych części.
Każdą część zwiń w wałek, który podzielisz na 6 pałeczek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i piecz około 25-35 minut.
Gotowe batoniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i zanurz w niej oba końce patyczków. Następnie przenieś je na metalową kratkę i poczekaj, aż czekolada stwardnieje.