Bajadera z orzechami i polewą czekoladową – Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.
137
Bajadera z orzechami i polewą czekoladową – proces przygotowania
Przepis jest wyjątkowy pod względem smaku i przygotowania. Zabieg nie wymaga dużo czasu ani użycia piekarnika, a deser ma ciekawą chrupiącą konsystencję dzięki smacznym, pożywnym mielonym orzechom.
Ciasto
zimna woda – 100 ml
cukier – 100 g
masło – 120 g
cukier waniliowy – 10 g
orzechy włoskie – 150 g
ciasteczka – 200 g
kakao w proszku – 15 g
Lukier
czekolada – 90 g
olej roślinny – 30 g
Przygotowanie
Do rondelka wlać zimną wodę, dodać cukier i miękkie masło. Postaw garnek na kuchence i podgrzewaj mieszaninę przez około 3 minuty, aż składniki się rozpuszczą. W międzyczasie drobno zmiel orzechy w robocie kuchennym, zdejmij masę maślaną z ognia, a następnie również zmiel ciasteczka na proszek i wymieszaj je z orzechami.
Masę maślaną wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części. Do jednego z nich dodajemy kakao i równomiernie rozprowadzamy tę część ciasta w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jasną część ciasta rozsmarować na cieście kakaowym i wygładzić powierzchnię. W misce wymieszaj czekoladę z olejem i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie posmaruj całą powierzchnię ciasta w formie do pieczenia glazurą i poczekaj, aż ciasto stwardnieje. Uwaga: Olej nada glazurze piękną błyszczącą konsystencję.
Podawaj deser Bajadera pokrojony w podłużne prostokąty.
Batony czekoladowe możesz podawać z ulubioną konfiturą owocową. Smacznego!