Bajadera z orzechami i polewą czekoladową – Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.

Bajadera z orzechami i polewą czekoladową – proces przygotowania

Przepis jest wyjątkowy pod względem smaku i przygotowania. Zabieg nie wymaga dużo czasu ani użycia piekarnika, a deser ma ciekawą chrupiącą konsystencję dzięki smacznym, pożywnym mielonym orzechom.

Ciasto

  • zimna woda – 100 ml
  • cukier – 100 g
  • masło – 120 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • orzechy włoskie – 150 g
  • ciasteczka – 200 g
  • kakao w proszku – 15 g

Lukier

  • czekolada – 90 g
  • olej roślinny – 30 g

Przygotowanie

Do rondelka wlać zimną wodę, dodać cukier i miękkie masło. Postaw garnek na kuchence i podgrzewaj mieszaninę przez około 3 minuty, aż składniki się rozpuszczą. W międzyczasie drobno zmiel orzechy w robocie kuchennym, zdejmij masę maślaną z ognia, a następnie również zmiel ciasteczka na proszek i wymieszaj je z orzechami.

Masę maślaną wlewamy do suchych składników, wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części. Do jednego z nich dodajemy kakao i równomiernie rozprowadzamy tę część ciasta w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jasną część ciasta rozsmarować na cieście kakaowym i wygładzić powierzchnię. W misce wymieszaj czekoladę z olejem i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie posmaruj całą powierzchnię ciasta w formie do pieczenia glazurą i poczekaj, aż ciasto stwardnieje. Uwaga: Olej nada glazurze piękną błyszczącą konsystencję.

Podawaj deser Bajadera pokrojony w podłużne prostokąty.

Batony czekoladowe możesz podawać z ulubioną konfiturą owocową. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!