Domowa babeczka z dżemem – najlepszy przepis jaki znam. Szybka w przygotowaniu, najlepsza jaką jadłam
5 544
W poszukiwaniach doskonałych przepisów czasem nie warto wybiegać za daleko.
Okazuje się, że proste i szybkie przepisy również mogą podbić serce Twoje i całej rodziny. Delikatna i wilgotna babeczka z dżemem to idealna słodka przekąska do kawy czy herbaty. Jej prosty przepis i krótki czas przygotowania sprawi, że niejednokrotnie sięgniesz po ten przepis!
Będziesz potrzebować:
2 jaja kurze
50 g cukry trzcinowego
10 g cukru wanilinowego
100 ml mleka
olej słonecznikowy
saszetka proszku do pieczenia
20 g masła
250 g mąki pszennej
ulubiony dżem
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Do miski wbij dwa jajka, dodaj cukier trzcinowy oraz wanilinowy i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mleko i 50 ml oleju słonecznikowego.
W następnej kolejności wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wyrób ciasto.
Niewielkich rozmiarów formę nasmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Następnie wlej do niej połowę przygotowanego ciasta.
Połóż na niej równomierną warstwę dżemu i zalej drugą połową ciasta.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw babkę. Piecz ją przez pół godziny. Babeczka z dżemem jest już gotowa, smacznego!