Efektowna babka na białkach – puszysta, pulchna, mięciutka i wilgotna.

Dziś przedstawiamy Wam przepis od Pani Elżbiety Klinikowskiej z grupy na Facebooku: Przy Garach. Zapraszamy do dołączenia do nas. Codziennie nowe pyszne przepisy 🙂

Składniki:

  • 7 bialek
  • 1szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i1/2 szkl mąki
  • 3/4 szkl oleju
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • 1/2 szkl kawy cappuccino ( u mnie orzechowe )
  • 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 100 gr czekolady mlecznej + 2 łyżki mleka
  • 50 gr czekolady białej + 1 łyżka mleka

Wykonanie:

1.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier

2.  Do piany przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać

3.  Dodać olej i wodę, wymieszać

4.  Ciasto podzielić na 4 części:

  • do jednej dodać mąkę
  • do drugiej kakao
  • do trzeciej kawę
  • do czwartej orzechy

5. ciasto wykładać warstwami do tortownicy o średnicy 24 cm

Piec z termoobiegiem w 160 ° ok 35/ 40 min ( do suchego patyczka ) Czekolady rozpuścić i udekorować. Zapraszamy do udostępniania i życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!