Babeczki orzechowe z polewą czekoladową – Koniecznie wypróbuj ten przepis

Babeczki orzechowe w polewie czekoladowej – procedura przygotowania

Wypróbuj przepis na popularne babeczki orzechowe. Choć ich przygotowanie wydaje się skomplikowane, zrobienie tych świątecznych ciasteczek w domu wcale nie jest trudne.

Babeczki orzechowe

  • mąka zwykła – 260 g
  • orzechy włoskie mielone – 60 g
  • cukier puder – 70 g
  • jajka – 1 szt.
  • roztopione masło – 120 g
  • sól – 1 szczypta

Nadzienie orzechowe

  • śmietana do ubijania – 375 ml
  • cukier trzcinowy – 130 g
  • cukier waniliowy – 20 g
  • orzechy włoskie mielone – 150 g
  • ciasteczka mielone – 150 g

Do dekoracji

  • lukier czekoladowy – do smaku
  • całe orzechy włoskie – do smaku

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy ostudzone roztopione masło i jajka.

Z powstałej mieszanki wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Napełnij foremki ciastem i przełóż je na blachę do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz babeczki przez około 10 minut.

Podgrzej śmietankę do ubijania, ale jej nie gotuj. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, zmielone orzechy włoskie i zmielony biszkopt. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia i napełnij nią babeczki. Włóż je do lodówki i pozwól im stwardnieć. Na śmietanę wylewamy łyżkę polewy czekoladowej, a na środek układamy połówkę orzecha włoskiego.

Pozostawić lukier do całkowitego wyschnięcia, a następnie przechowywać babeczki w lodówce przez pewien czas.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!