Babeczki orzechowe z polewą czekoladową – Koniecznie wypróbuj ten przepis
1 507
Babeczki orzechowe w polewie czekoladowej – procedura przygotowania
Wypróbuj przepis na popularne babeczki orzechowe. Choć ich przygotowanie wydaje się skomplikowane, zrobienie tych świątecznych ciasteczek w domu wcale nie jest trudne.
Babeczki orzechowe
mąka zwykła – 260 g
orzechy włoskie mielone – 60 g
cukier puder – 70 g
jajka – 1 szt.
roztopione masło – 120 g
sól – 1 szczypta
Nadzienie orzechowe
śmietana do ubijania – 375 ml
cukier trzcinowy – 130 g
cukier waniliowy – 20 g
orzechy włoskie mielone – 150 g
ciasteczka mielone – 150 g
Do dekoracji
lukier czekoladowy – do smaku
całe orzechy włoskie – do smaku
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy ostudzone roztopione masło i jajka.
Z powstałej mieszanki wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto i zawinąć je w folię spożywczą. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Napełnij foremki ciastem i przełóż je na blachę do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz babeczki przez około 10 minut.
Podgrzej śmietankę do ubijania, ale jej nie gotuj. Dodać cukier trzcinowy, cukier waniliowy, zmielone orzechy włoskie i zmielony biszkopt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia i napełnij nią babeczki. Włóż je do lodówki i pozwól im stwardnieć. Na śmietanę wylewamy łyżkę polewy czekoladowej, a na środek układamy połówkę orzecha włoskiego.
Pozostawić lukier do całkowitego wyschnięcia, a następnie przechowywać babeczki w lodówce przez pewien czas.