Niezwykle prosty w przygotowaniu obiad, który bez problemu połączysz z ulubionymi dodatkami: Doskonałe, babcine naleśniki.
701
Nie każdy jest maestro sztuki kulinarnej, wirtuozem patelni i sprawnym operatorem kuchennych narzędzi, ale każdy może przyrządzić niebiańsko miękkie naleśniki rodem z sekretnych babcinych przepisów.
A nikt nie zna takich gastronomicznych sztuczek jak przedstawicielki najstarszych pokoleń w rodzinie. Warto z ich wiedzy korzystać.
Przygotowanie pożywnego i pysznego posiłku nie musi wiązać się z koniecznością spędzenia wielu godzin w kuchni. Można poświęcić niewiele czasu, nie posiadając przy tym wielkich zdolności kulinarnych, a efekt potrafi zachwycić.
Do przyrządzanie naleśników wg przepisu babci potrzebować będziemy
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka,
4 jajka,
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju,
opakowanie cukru wanilinowego,
odrobina soli,
szklanka wrzątku
2 łyżki skrobi kukurydzianej.
Najpierw należy połączyć jajka z solą i cukrem, także tym wanilinowym, a po ubiciu tych składników należy dodać produkty płynne, nie licząc wody, gdyż na nią przyjdzie czas za chwilę. Do wrzątku bowiem trzeba dodać skrobię, mającą za zadanie zapewnić gładką konsystencję masy.
W dalszej kolejności miesza się ze sobą obie mikstury, stopniowo dodając do nich mąkę. Gdy już proces mieszania zostanie zakończony, na rozgrzanej patelni można rozpocząć smażenie.
Ciasto sprawdzi się zarówno do naleśników na słodko, jak i wypełnionych bardziej wytrawnym nadzieniem.