Natura jest bogata w potężne lekarstwa, które były stosowane przez naszych przodków.
Obecnie jednak, z powodu wygody i szybkości farmaceutyków, wiele z tych naturalnych środków zostało zapomnianych. Vitaminy, suplementy diety, a także różnorodne roztwory i syropy są powszechnie dostępne w aptekach. Mimo to, moc naturalnych środków jest niezrównana i dodatkowo, nie niosą one ze sobą negatywnych skutków dla zdrowia.
Jednym z takich środków jest TYMIANEK. Znany ze swojego cudownego zapachu i silnych właściwości antybiotycznych, był używany przez starożytnych Egipcjan do balsamowania mumii. W krajach arabskich do dziś wykorzystuje się olejek z tymianku, mieszając go z oliwą z oliwek, by oczyszczać rany. Tymianek jest uznawany za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, działa dezynfekująco i antyseptycznie. Skutecznie zwalcza grzyby, bakterie, a nawet pasożyty jelitowe. Niektórzy badacze wskazują również na jego skuteczność w leczeniu Helicobacter pylori.
Aby go użyć, wystarczy dodać 2 łyżeczki suszonego tymianku do 200 ml wrzącej wody, pozostawić na 5 minut i pić dwa razy dziennie. Napar z tymianku może być również stosowany do płukania gardła w stanach zapalnych dróg oddechowych, a także jako okład na zanieczyszczoną skórę i rany zapalne.
CZOSNEK to kolejna skuteczna broń przeciwko wirusom, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Jako naturalny antybiotyk i środek przeciwwirusowy, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać wirusy.
Przykładem zastosowania czosnku jest czosnkowe mleko na grypę. Potrzebujesz 500 ml mleka, 10 ząbków czosnku, 2 lub 3 łyżeczki brązowego cukru lub miodu oraz 250 ml wody. Wlej mleko i wodę do garnka, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zmniejszy się do połowy objętości. Odstaw, posłodź i spożywaj.
CHRZAN to doskonałe środków na przeziębienia, o silnych właściwościach antybiotycznych i wzmacniających. Skutecznie eliminuje infekcje i jest świetnym uzupełnieniem leczenia przeziębienia i grypy. Potrzebujesz 250 g chrzanu, 200 g miodu, sok z 1 cytryny i 3 cm imbiru. Chrzan i imbir zetrzyj, zalej szklanką przegotowanej wody, odstaw na pół godziny, odcedź, dodaj miód i sok z cytryny.