W rondlu rozpuść masło, dodaj cukier i 100 ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj plasterki brzoskwiń i gotuj przez kilka minut, aż brzoskwinie zaczną mięknąć. W miseczce wymieszaj 30 ml wody ze skrobią kukurydzianą, a następnie dodaj tę mieszankę do brzoskwiń. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstaw na bok, aby ostygło. W dużej misce ubij jajko z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodaj olej słonecznikowy, jogurt naturalny i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Rozgrzej piekarnik do 170-180°C (statycznie). W formie o średnicy 25 cm wyłóż brzoskwinie na dno, a następnie wylej na nie ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone (sprawdź patyczkiem).
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.