Deser Malinowy z Żelatyną – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach
1 127
Dziś przygotuję wyjątkowo smaczny deser malinowy z żelatyną. To pyszne, lekkie i orzeźwiające danie, idealne na każdą okazję. Prosty w przygotowaniu, ale zachwycający smakiem i wyglądem.
Składniki:
Na spód:
150 g herbatników
2 łyżki płatków kokosowych
40 g masła
Na krem malinowy:
300 g puree z malin lub 230 g soku malinowego
360 g kremu 33%
120 g cukru
300 g ricotty lub miękkiego twarożku
15 g żelatyny
80 g wody
Na galaretkę malinową:
7 g żelatyny
30 g soku malinowego
Przygotowanie:
Zmiel herbatniki w blenderze na drobny proszek. Dodaj płatki kokosowe i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj. Wyłóż mieszankę do formy, dobrze dociskając, aby utworzyć równą warstwę. Wstaw do lodówki. Namocz 15 g żelatyny w 80 g wody i pozostaw do spęcznienia. W dużej misce ubij krem 33% z cukrem na puszystą masę. Dodaj ricottę lub miękki twarożek i dobrze wymieszaj. Podgrzej namoczoną żelatynę, aż całkowicie się rozpuści.
W osobnej misce wymieszaj puree z malin lub sok malinowy z 3 łyżkami podgrzanej żelatyny. Delikatnie połącz mieszankę malinową z masą kremową, dodając 2-3 łyżki każdego kremu do mieszanki malinowej. Przełóż krem malinowy na schłodzony spód herbatnikowy i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz 7 g żelatyny w 30 g soku malinowego i pozostaw do spęcznienia. Podgrzej namoczoną żelatynę, aż całkowicie się rozpuści.
Delikatnie wylej galaretkę na wierzch deseru. Wstaw do lodówki na 60 minut, aby całość dobrze się schłodziła i stężała. Ten deser malinowy jest nie tylko pyszny, ale także łatwy do przygotowania. Możesz go przygotować na każdą okazję, a Twoi goście będą zachwyceni! Smacznego!