Ziemniaczki w zupełnie innej odsłonie – Idealne na podwieczorek.

 

Dziś przygotujemy wyjątkowo smaczne i chrupiące ziemniaki. Są łatwe do zrobienia i idealne jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Będzie pysznie!

Oto składniki, których będziemy potrzebować:

  • 6-7 średnich ziemniaków (1 kg)
  • 2 kije bambusowe lub drewniane szpikulce
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (100 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub tymianku
  • Mozzarella lub ser gouda (opcjonalnie)
  • Trochę świeżej pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj ziemniaki.
  2. Przełóż ziemniaki na kije bambusowe lub drewniane szpikulce.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, sproszkowany czosnek, paprykę, czarny pieprz, suszoną pietruszkę i zioła prowansalskie.
  4. Posmaruj ziemniaki mieszanką oliwy z przyprawami.
  5. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (392°F) przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.
  7. Jeśli używasz sera, posyp nim ziemniaki i ponownie wstaw do piekarnika, aż ser się roztopi i zarumieni.
  8. Na koniec posyp ziemniaki świeżą pietruszką, jeśli chcesz.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!