Pyszne ciasto z białą czekoladą i kokosem – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Dzisiaj przygotujemy przepyszne ciasto z białą czekoladą i kokosem. Przepis jest prosty, a efekt zachwycający! Zaczynajmy.

Składniki:

Na ciasto:

  • 6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 150 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 20 g mąki (1 łyżka stołowa)
  • 6 białek jaj
  • Szczypta soli
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 40 g cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g mąki

Na krem:

  • 100 g masła
  • 80 g startej białej czekolady

Do dekoracji:

  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie:

W misce wymieszaj 6 żółtek jaj z 150 g cukru i 10 g cukru waniliowego. Dodaj 200 ml mleka i 20 g mąki. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. W misce ubij 6 białek jaj ze szczyptą soli i sokiem z 1/2 cytryny na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 40 g cukru, następnie 40 g cukru pudru, cały czas ubijając. Delikatnie wymieszaj ubite białka z 80 g mąki, dodając mąkę stopniowo.

Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 35-40 minut. W misce ubij 100 g masła na puszystą masę. Dodaj ostudzoną masę żółtkową oraz 80 g startej białej czekolady. Dobrze wymieszaj. Po ostygnięciu ciasta, przekrój je na pół, tworząc dwa blaty. Na dolnym blacie rozsmaruj część kremu, przykryj górnym blatem i posmaruj resztą kremu. Posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem stężał.

Smacznego! To ciasto z pewnością zachwyci Twoich gości swoim smakiem i wyglądem. Ciesz się posiłkiem i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!