Deser z orzechami i białą czekoladą. Jest to idealna przekąska, która dostarczy Wam energii na cały dzień.
105
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, pożywny i łatwy do zrobienia deser z orzechami i białą czekoladą. Jest to idealna przekąska, która dostarczy Wam energii na cały dzień. Mam nadzieję, że Wam się spodoba!
Składniki
85 g migdałów
85 g orzechów nerkowca
85 g pestek słonecznika
85 g orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
70 g miodu
85 g białej czekolady
1-2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie
Zmiksuj migdały, orzechy nerkowca, pestki słonecznika i orzeszki ziemne w blenderze, aż uzyskasz drobną mieszankę. Dodaj 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej do zmiksowanej mieszanki orzechów. Dodaj 70 g miodu i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Nasmaruj formę olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu masy. Roztop 85 g białej czekolady w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj 1-2 łyżki oleju roślinnego do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.
Wylej mieszankę orzechów i miodu do nasmarowanej formy. Na wierzch wylej roztopioną białą czekoladę, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż formę do lodówki i pozostaw, aż czekolada całkowicie stwardnieje (około 1-2 godziny). Wyjmij deser z formy i pokrój na kawałki.
Deser okazał się bardzo pożywny i łatwy do zrobienia. Smacznego!