Zupa jarzynowa – To świetny sposób na wykorzystanie świeżych warzyw i cieszenie się smakiem natury.

 

Gotujemy Zupę Jarzynową!

Dziś przygotujemy pyszną i zdrową zupę jarzynową. To świetny sposób na wykorzystanie świeżych warzyw i cieszenie się smakiem natury.

Składniki:

  • 2 cebule
  • Olej słonecznikowy
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 cukinie
  • 1 brokuł
  • 1 ser topiony
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 3 kromki chleba
  • Oliwa z oliwek
  • Czerwona papryka
  • Suszony czosnek
  • Koperek

Przygotowanie:

Posiekaj 2 cebule. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj pokrojony por i 2 posiekane ząbki czosnku, smaż przez kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kontynuuj smażenie, aż warzywa będą miękkie. Pokrój 3 cukinie w kostkę i dodaj do garnka. Zalej warzywa wodą, tak aby były przykryte, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.

Dodaj pokrojonego brokuła, dobrze wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw. Zetrzyj ser topiony na drobnej tarce i dodaj do zupy. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści. Pokrój 3 kromki chleba na małe kawałki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, czerwoną paprykę i suszony czosnek. Wrzuć chleb do miski i dobrze wymieszaj, aby pokryć kawałki chlebem.

Piecz w nagrzanym piekarniku, aż grzanki będą złociste. Gdy warzywa są miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładką masę. Posiekaj koperek i dodaj do zupy. Podawaj zupę jarzynową gorącą z chrupiącymi grzankami na wierzchu.

Smacznego! Pyszna zupa jarzynowa jest gotowa! Jest bardzo aromatyczna i niesamowicie smaczna!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!