Wyjątkowa zapiekanka z kapusty, marchewki i sera mozzarella. Łatwy, pyszny i zdrowy przepis.
2 184
Co sądzicie o łatwym, pysznym i zdrowym przepisie?
Dziś przygotujemy wyjątkową zapiekankę z kapusty, marchewki i sera mozzarella. To danie jest nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników odżywczych. Jestem pewien, że przypadnie Wam do gustu!
Składniki:
1/2 kapusty (600 g)
2 marchewki
1 średniej wielkości cebula
Kilka gałązek pietruszki
4 duże jajka
1/4 szklanki mleka (50 ml)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Dobrze umyj kapustę wodą z octem i pokrój na bardzo drobne kawałki. Obierz i zetrzyj marchewki. Pokrój cebulę na bardzo cienkie plasterki. Posiekaj kilka gałązek pietruszki. W dużej misce wymieszaj 4 duże jajka, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj.
Dodaj pokrojoną kapustę, marchew, cebulę i pietruszkę do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj masę i dobrze dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30-35 minut. Posyp 100 g sera mozzarella na wierzch zapiekanki i piecz dodatkowe 5 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Odczekaj 5 minut przed podaniem, aby zapiekanka lekko ostygła. To wygląda bardzo smacznie! Jeśli podobał Ci się ten przepis, polub artykuł i udostępnij go znajomym. Smacznego!