Wyjątkowa zapiekanka z kapusty, marchewki i sera mozzarella. Łatwy, pyszny i zdrowy przepis.

 

Co sądzicie o łatwym, pysznym i zdrowym przepisie?

Dziś przygotujemy wyjątkową zapiekankę z kapusty, marchewki i sera mozzarella. To danie jest nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników odżywczych. Jestem pewien, że przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

  • 1/2 kapusty (600 g)
  • 2 marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Kilka gałązek pietruszki
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szklanki mleka (50 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera mozzarella

Przygotowanie:

Dobrze umyj kapustę wodą z octem i pokrój na bardzo drobne kawałki. Obierz i zetrzyj marchewki. Pokrój cebulę na bardzo cienkie plasterki. Posiekaj kilka gałązek pietruszki. W dużej misce wymieszaj 4 duże jajka, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 łyżki mąki i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj.

Dodaj pokrojoną kapustę, marchew, cebulę i pietruszkę do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj masę i dobrze dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30-35 minut. Posyp 100 g sera mozzarella na wierzch zapiekanki i piecz dodatkowe 5 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Odczekaj 5 minut przed podaniem, aby zapiekanka lekko ostygła. To wygląda bardzo smacznie! Jeśli podobał Ci się ten przepis, polub artykuł  i udostępnij go znajomym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!