Trójwarstwowy kremowy deser z czekoladową konsystencją – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz
225
Ten wspaniały deser nie tylko świetnie wygląda, ale także niesamowicie smakuje. Składa się z trzech warstw – czekoladowego spodu, pysznej śmietanki i roślinnej bitej śmietany. Dzięki tym składnikom deser jest dość lekki. Poniższy przepis powinien wystarczyć dla 8 osób.
Składniki:
Ciasto
mąka zwykła – 200 g
cukier – 200 g
żółtka jaj – 7 szt
proszek do pieczenia – 1 torebka
woda – 11 łyżek
olej – 2 łyżki
kakao – 2 łyżki
Krem
mleko – 550 ml
budyń waniliowy – 2 torebki
cukier – 8 łyżek
białka jaj – 7 szt
Bita śmietana
śmietana – 400 ml
czekolada – według uznania
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować spód, co wymaga wymieszania żółtek z cukrem, wodą i olejem.
Gdy masa będzie już jednolita, przesiać kakao z mąką i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną grubą mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, można przygotować krem z białek i pudru budyniowego – najpierw trzeba ugotować budyń w klasyczny sposób.
Budyń powinien być gęsty, jeśli nie jest wystarczająco gęsty, włóż go na kilka minut do kuchenki mikrofalowej (po każdej minucie dokładnie mieszaj).
Białka ubić na gęstą masę i wymieszać z gorącym budyniem na jednolitą masę.
Po 20 minutach wyjąć korpus z piekarnika, równomiernie posmarować kremem i piec jeszcze 10-15 minut.
Po wyjęciu deser należy ostudzić i przygotować bitą śmietanę.
Nałóż ponownie równą warstwę na ostudzony krem i posyp startą czekoladą.
Pozostaw deser do ponownego ostygnięcia i możesz go podawać.