Proste ciasto z dżemem i śmietaną – Znika ze stołu w kilka chwil

To proste i szybkie ciasto arkuszowe smakuje jak drogie i luksusowe ciasto. Twoje dzieci i wszyscy, którzy tego skosztują, będą zachwyceni.

Składniki:

Na ciasto

  • mąka zwykła – 350 g
  • jajka – 5 szt
  • cukier – 200 g
  • mleko – 100 ml
  • olej roślinny – 120 ml
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sól – 1 szczypta

Na krem

  • żółtka jaj – 2 szt
  • 10 do 20% śmietany lub mleka – 500 ml
  • cukier – 100 g
  • zwykła mąka lub skrobia – 50 g
  • cukier waniliowy – 8 g
  • sól – 1 szczypta
  • gęsty dżem – 200 g

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj krem. Użyj dwóch żółtek lub jednego całego jajka. Żółtka lub jajka umieszczamy w rondlu i ubijamy trzepaczką na gładką masę. Dodaj szczyptę soli, następnie cukier waniliowy i po dokładnym wymieszaniu obu składników dodaj także zwykły cukier. Na koniec w kilku etapach wymieszaj zwykłą mąkę lub skrobię. Radzimy nie dodawać całej ilości na raz i postępować zgodnie z nią do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która powinna być gęsta, ale nie grudkowata.

Do masy żółtkowej dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Postaw garnek na kuchence i gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i zmieni się w zwarty budyń. Wlać do czystej i zimnej miski i pozostawić do ostygnięcia.

 

Do miski przesiać mąkę pszenną i dodać do niej proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut, tak aby proszek rozprowadził się w mące. W drugiej misce ubić 5 jajek, dodać cukier waniliowy lub esencję waniliową oraz szczyptę soli i ubijać ręczną trzepaczką przez kilka minut, stopniowo dodając cukier do masy. Następnie cały czas ubijając wlewamy olej i po jego wchłonięciu stopniowo dodajemy do ciasta mieszankę mąki zwykłej z proszkiem do pieczenia, którą przesiewamy przez drobne sito. Ciasto rozrzedzamy niewielką ilością mleka do uzyskania gęstej, ale półpłynnej konsystencji.

 

Powstałe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 30×40 cm pokrytą papierem do pieczenia i zaczynamy dekorować. Za pomocą łyżki odrywaj kawałki masy kremowej i układaj je w stosy na powierzchni ciasta w równych odległościach od siebie. W przestrzeniach pomiędzy kopczykami z kremem formujemy kopytka z konfiturą i pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do powolnego ostygnięcia.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem przez drobne sito, pokrój na porcje i podawaj. Jest bardzo smaczne i doskonale komponuje się z herbatą, kawą czy kakao. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!