To proste i szybkie ciasto arkuszowe smakuje jak drogie i luksusowe ciasto. Twoje dzieci i wszyscy, którzy tego skosztują, będą zachwyceni.
Składniki:
Na ciasto
- mąka zwykła – 350 g
- jajka – 5 szt
- cukier – 200 g
- mleko – 100 ml
- olej roślinny – 120 ml
- proszek do pieczenia – 10 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – 1 szczypta
Na krem
- żółtka jaj – 2 szt
- 10 do 20% śmietany lub mleka – 500 ml
- cukier – 100 g
- zwykła mąka lub skrobia – 50 g
- cukier waniliowy – 8 g
- sól – 1 szczypta
- gęsty dżem – 200 g
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj krem. Użyj dwóch żółtek lub jednego całego jajka. Żółtka lub jajka umieszczamy w rondlu i ubijamy trzepaczką na gładką masę. Dodaj szczyptę soli, następnie cukier waniliowy i po dokładnym wymieszaniu obu składników dodaj także zwykły cukier. Na koniec w kilku etapach wymieszaj zwykłą mąkę lub skrobię. Radzimy nie dodawać całej ilości na raz i postępować zgodnie z nią do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która powinna być gęsta, ale nie grudkowata.
Do masy żółtkowej dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Postaw garnek na kuchence i gotuj śmietanę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje i zmieni się w zwarty budyń. Wlać do czystej i zimnej miski i pozostawić do ostygnięcia.
Do miski przesiać mąkę pszenną i dodać do niej proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy przez kilka minut, tak aby proszek rozprowadził się w mące. W drugiej misce ubić 5 jajek, dodać cukier waniliowy lub esencję waniliową oraz szczyptę soli i ubijać ręczną trzepaczką przez kilka minut, stopniowo dodając cukier do masy. Następnie cały czas ubijając wlewamy olej i po jego wchłonięciu stopniowo dodajemy do ciasta mieszankę mąki zwykłej z proszkiem do pieczenia, którą przesiewamy przez drobne sito. Ciasto rozrzedzamy niewielką ilością mleka do uzyskania gęstej, ale półpłynnej konsystencji.
Powstałe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 30×40 cm pokrytą papierem do pieczenia i zaczynamy dekorować. Za pomocą łyżki odrywaj kawałki masy kremowej i układaj je w stosy na powierzchni ciasta w równych odległościach od siebie. W przestrzeniach pomiędzy kopczykami z kremem formujemy kopytka z konfiturą i pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do powolnego ostygnięcia.