Deserki truskawkowe z jogurtem i wanilią – Na przyjęciu każdy był nimi zachwycony
116
Jeśli masz w domu truskawki, mleko i kilka innych podstawowych składników, zrób najlepszy i najłatwiejszy deserek truskawkowy z jogurtem. Pokochasz go.
Składniki
mrożone truskawki – 250 g
jogurt truskawkowy – 250 g
mleko – 500 ml
cukier – 2 łyżki
skrobia kukurydziana – 4 łyżki
cukier waniliowy – 8 g
Przygotowanie
Wyjmij zamrożone truskawki z zamrażarki na około 10-15 minut przed rozpoczęciem pracy z nimi. W rondelku wymieszaj mleko z cukrem, skrobią kukurydzianą i cukrem waniliowym i postaw rondelek na kuchence. Mieszankę podgrzewać przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje, następnie przelać do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Na powstały krem nakładamy folię tak, aby bezpośrednio jej dotykała. Dzięki temu na powierzchni nie tworzy się skorupa.
Z rozmrożonych truskawek usuń zielone części, pokrój je na ćwiartki i wymieszaj z jogurtem truskawkowym. Następnie składniki zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę, którą wmieszamy do schłodzonej śmietany. Aby mieszanina była jak najbardziej gładka, użyj blendera zanurzeniowego do wymieszania. Szklanki, w których będziesz podawać truskawkowy kubek z jogurtem i masą truskawkową, napełnij i włóż do lodówki na 1 godzinę.