Puszyste bułeczki z jabłkami i cynamonem – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz
Puszyste bułeczki z jabłkami i cynamonem – procedura przygotowania
Dziś przygotujemy taki tradycyjnie nietradycyjny słodki poczęstunek. To wariacja na temat klasycznych bułeczek nadziewanych, jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Bułeczki na zakwasie są nieco mniejsze od bułek, wypełnione są jabłkami i cynamonem, które są niesamowicie pachnące, soczyste i lekkie jak piórko. Zachwyć swoją rodzinę tym złotym poczęstunkiem, który z pewnością będą chcieli powtórzyć w przyszłości. Ponadto do jego wytworzenia potrzebne są tylko najbardziej dostępne surowce.
Składniki:
Ciasto
- jajka – 2 szt
- cukier – 3 łyżki
- ciepłe mleko – 200 ml
- świeże drożdże – 8 g
- masło – 200 g
- zwykła mąka – 3,5 szklanki
- esencja waniliowa – według uznania
- sól – 1 szczypta
- brązowy cukier – do posypania
Nadzienie
- jabłka – 750 g
- cukier – 3 łyżki
- cytryna – pół szt
- cynamon – do smaku
Przygotowanie
Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wlać ciepłe mleko, rozpuścić w nim cukier i pokruszyć drożdże. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aby drożdże aktywowały się. Można to rozpoznać po tym, że na powierzchni mieszanki zaczynają tworzyć się bąbelki. Do miski wbij jajko, dodaj wanilię do smaku i trochę wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy szczyptę soli i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto za pomocą ugniatarki lub rąk, aż przestanie się kleić i uzyska zwartą i gładką konsystencję. Ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. Umyj, obierz i usuń łodygi i rdzenie z jabłek. Mięso pokroić w małe kostki. Wrzucamy je na patelnię i smażymy na sucho na małym ogniu. Dodać cukier i sok z połowy cytryny i pozostawić na patelni na około 20 minut, aż cały sok odparuje. Następnie wyłącz ogień, posyp jabłka cynamonem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką stół, lekko zagnieść rękoma i zwinąć w wałek. Podziel go na 18 równych części, z których uformuj kulę. Rozpłaszczyć je na talerzu lub po prostu w rulonu, ponownie przykryć ręcznikiem i ponownie odstawić na 15 minut.
Następnie zwiń każdą kulkę w okrągły naleśnik. Na środek nałóż około 1 łyżkę nadzienia jabłkowego i dokładnie zamknij ciasto wokół nadzienia. Zrób to samo ze wszystkimi przygotowanymi kulkami ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i układamy przygotowane bułki blisko siebie. Pozwól mu ponownie wyrosnąć pod ściereczką na około 15 do 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce ubić jedno jajko, silikonową szpatułką posmarować nim powierzchnię każdej bułki w blaszce i posypać brązowym cukrem. Następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ich powierzchnia będzie złocista. Wyjmij przysmak z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj ze smakiem.