Ciasto z marmoladą – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.
98
Ciasto z marmoladą – Deser jest bardzo prosty, a dzięki ciekawemu wyglądowi zabłyśnie nawet na uroczystościach.
Składniki
mąka zwykła – 350 g
margaryna – 250 gr
cukier puder – 150 g
cukier waniliowy – 8 g
skórka cytryny – od 1/2 szt
proszek do pieczenia – 6 g
marmolada – do smaku
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Następnie zmieszaj zmiękczoną margarynę i skórkę cytrynową z dobrze umytej i nieobrobionej chemicznie cytryny z suchymi składnikami.
Ze składników wyrobić ciasto i odstawić na 10 minut. Następnie rozwałkuj ¾ ciasta na prostokątną blaszkę i ułóż ją na natłuszczonej i posypanej mąką blasze.
Zamiast masła i mąki można na blaszkę położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blachy.
Nakłuwamy arkusz ciasta widelcem na całej jego powierzchni, a następnie smarujemy go marmoladą w wybranej warstwie. Z reszty ciasta uformuj paski tej samej szerokości, tworząc z nich siatkę widoczną na zdjęciu.
Wybierz marmoladę w oparciu o swoje preferencje smakowe.
Piec wycięte kawałki siatki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Czas pieczenia zależy od wydajności piekarnika.
Deser podawać pokrojony na kawałki. Można podawać z odrobiną bitej śmietany, co nada mu bardziej świątecznego wyglądu i świeżego smaku.