Japoński biszkopt – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Przepis.

Japoński biszkopt – procedura przygotowania

Przepis ten cieszy się dużą popularnością wśród zapalonych domowych cukierników i piekarzy. Ciasto biszkoptowe przyrządzane po japońsku smakuje inaczej niż to klasyczne. Jest dużo bardziej miękkie, gładsze i puszyste.

Składniki

  • olej słonecznikowy – 50 ml
  • mąka półgruba – 110 g
  • mleko – 80 ml
  • żółtka jaj – 5 szt
  • jajko – 1 szt
  • białka jaj – 5 szt
  • sól – 1 szczypta
  • sok z cytryny – pół łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • cukier  – 90 g

Przygotowanie

W małym rondlu rozgrzej olej słonecznikowy, aż będzie gorący, a następnie wlej go do większej miski. Mąkę półgrubą przesiać przez drobne sito do ciepłego oleju i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Następnie dodaje się letnie mleko, które również dodaje się do mieszanki. Następnie należy wymieszać z ciastem pięć żółtek i jedno całe jajko (musi być zimne).

 

 

Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto bez grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, cukier i szczyptę soli. Mieszaj masę przez około pięć minut.

 

Stopniowo, łyżkami, dodawaj ubite białka do ciasta z żółtek i mieszaj delikatnymi ruchami szpatułką. Następnie weź arkusz o wymiarach około 10 x 20 centymetrów. Wyłóż go papierem do pieczenia, a na jego spód wylej przygotowane ciasto biszkoptowe. Rozsmaruj równo. Zanim włożysz ciasto do piekarnika, napełnij dużą blachę wodą i włóż do niej blachę do pieczenia z ciastem.

Piec w ten sposób przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po dwudziestu minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 50 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i poczekaj, aż biszkopt się upiecze, nie otwieraj drzwiczek.

Gotowy japoński biszkopt ostudź i podawaj z filiżanką ulubionej kawy, kakao lub herbaty. Świetnie będzie komponować się zarówno ze świeżo ubitą śmietaną, jak i owocami, takimi jak truskawki, jagody czy banan.

Jeśli chcesz ulepszyć powstałe ciasto japońskie, możesz pokryć je polewą czekoladową lub posmarować owocową marmoladą, dżemem lub słodkim serkiem wiejskim. Życzymy smacznego!

 

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!