Nie do wiary, jak pyszne może być. To ciasto jogurtowe rozpływa się w ustach – odkryj prosty przepis z użyciem zwykłego białego jogurtu

Nigdy nie jadłam tak pysznego ciasta: Każdy będzie Cię pytał o przepis! Zrób w domu puszyste ciasto jogurtowe, które jest bardziej miękkie niż chmurka.

Nieodparty przysmak bez mąki i oleju, idealny do podwieczorku. Doskonały przepis na puszyste ciasto jogurtowe.

Składniki:

  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 3 łyżki granulowanego cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 szklanki jogurtu greckiego (400 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Opcjonalnie:

  • Kawałki czekolady
  • Orzechy
  • Wiórki kokosowe
  • Kakao
  • Czekoladowy lukier

Przygotowanie:

Najpierw rozbij jajka do miski. Oddziel białka od żółtek. Do miski z żółtkami dodać cukier.

Ubić mikserem. Wsypać proszek do pieczenia. Dodać skrobię i wymieszać trzepaczką. Następnie do mieszanki dodaj jogurt. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Do miski z białkami dodaj sól. Ubij śnieg mikserem. Do ubitej piany dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do formy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wymieszaj szpikulcem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pieczemy najpierw 30 minut w temperaturze 160°C, a następnie 10 minut w temperaturze 140°C.

Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Możesz podawać.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!