Gdy poznasz ten przepis, nie będziesz już kupować lodów w sklepie: Lody czekoladowe bez jajek, mleko skondensowane i śmietanka.
1 212
Doskonały, nowy przepis na lody na patyku, które przygotujesz bez skondensowanego mleka, śmietanki i jajek. Idealny na upalne dni. Zapisz dobrze ten przepis.
Jest łatwy w przygotowaniu i poradzi sobie z nim absolutnie każdy.
Składniki:
450 ml mleka
60 gramów mleka w proszku
30 gramów cukru
50 ml mleka
20 gramów skrobi kukurydzianej
Polewa:
200 gramów mlecznej czekolady
1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
Opcjonalnie:
Biała czekolada
Przygotowanie:
Do garnka wlać 450 ml mleka. Dodać mleko w proszku, cukier i wymieszać. Niech się gotuje na ogniu.
Nie zapominamy o mieszaniu. Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Gdy mieszanina będzie dobrze wymieszana, wlej ją do mleka.
Gotuj, aż zgęstnieje. Wlać mieszaninę do formy na lody.
Przykryć folią i zrobić dziurę pośrodku. Włóż patyczki do formy przez otwór. Oto jak zamrażać lody na patyku.
Gdy lody na patyku zamarzną, włóż je do ciepłej wody na 25 sekund, aby zmiękły i można je było łatwo wyjąć z formy. Na koniec rozpuść mleczną czekoladę w głębokim, wąskim pojemniku. Zawiń w nią połowę lodów.
Do reszty dodać posiekane orzeszki ziemne. Wszystko gotowe. Lody są gotowe do podania. Życzymy smacznego! 🙂