Gdy poznasz ten przepis, nie będziesz już kupować lodów w sklepie: Lody czekoladowe bez jajek, mleko skondensowane i śmietanka.

Doskonały, nowy przepis na lody na patyku, które przygotujesz bez skondensowanego mleka, śmietanki i jajek. Idealny na upalne dni. Zapisz dobrze ten przepis.

Jest łatwy w przygotowaniu i poradzi sobie z nim absolutnie każdy.

Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 60 gramów mleka w proszku
  • 30 gramów cukru
  • 50 ml mleka
  • 20 gramów skrobi kukurydzianej

Polewa:

  • 200 gramów mlecznej czekolady
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych

Opcjonalnie:

  • Biała czekolada

Przygotowanie:

Do garnka wlać 450 ml mleka. Dodać mleko w proszku, cukier i wymieszać. Niech się gotuje na ogniu.

Nie zapominamy o mieszaniu. Pozostałe mleko wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Gdy mieszanina będzie dobrze wymieszana, wlej ją do mleka.

Gotuj, aż zgęstnieje. Wlać mieszaninę do formy na lody.

Przykryć folią i zrobić dziurę pośrodku. Włóż patyczki do formy przez otwór. Oto jak zamrażać lody na patyku.

Gdy lody na patyku zamarzną, włóż je do ciepłej wody na 25 sekund, aby zmiękły i można je było łatwo wyjąć z formy. Na koniec rozpuść mleczną czekoladę w głębokim, wąskim pojemniku. Zawiń w nią połowę lodów.

Do reszty dodać posiekane orzeszki ziemne. Wszystko gotowe. Lody są gotowe do podania. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!