Piekę trzecią porcję i ciągle nam mało: Szybkie i chrupiące ciasteczka orzechowe.

Wystarczy rozwałkować, pokroić i upiec. Bardzo proste, warstwowe ciasteczka, które nie wymagają prawie żadnej pracy, a smakują absolutnie bosko! Te pyszne ciasteczka nie zajmują dużo czasu, a smakują naprawdę fantastycznie.

Składniki:

Na ciasto

  • 250 g mąki zwykłej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g kwaśnej śmietany

Na kruszonkę:

  • 90 g mąki
  • 90 g cukru
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Przesiać 250 g mąki, dodać sól i sodę oczyszczoną, następnie wymieszać. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy rękoma, aż powstanie miękkie ciasto.

Dodaj śmietanę, zawiń ciasto w plastikową torebkę. Włożyć do lodówki na 20 minut.

Przesiać 90 g mąki, dodać cukier, miękkie masło i wyrobić rękami kruche ciasto – okruszki.

Oddzielić białko od żółtka i osobno ubić je widelcem z 1 łyżką wody.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i posmaruj białkiem. Posypać bułką tartą, zostawiając trochę na boku, abyśmy mogli posypać wierzch ciastek.

Tak przygotowane ciasto zwiń w rulon, posmaruj żółtkiem i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Posypać resztą kruszonki.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut.

Gdy ciasteczka będą gotowe, możemy je podać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!