Tego przepisu na pewno nie znasz, dlaczego nie wiedziałam o tym wcześniej – Prosty przepis na nadziewane pączki bez użycia piekarnika. Wychodzą przepysznie.
1 198
Przygotuj klasykę w domu w nieco inny sposób. Nikt nie może się oprzeć tym pączkom z nutellą i masz gwarancję, że będziesz je robić kilka dni w tygodniu.
Najlepszy przepis na pączki z Nutellą
Składniki:
150 ml mleka
35 g granulowanego cukru
5 g drożdży instant
1 jajko
1 łyżka oleju roślinnego
325 g mąki zwykłej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g masła
cukier puder
Nutella
Przygotowanie:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszaj trzepaczką. Następnie dodać jajko, olej i ponownie dobrze wymieszać.
Następnie dodać część mąki, sól, proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciągle mieszając dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto rękami.
Do ciasta dodać miękkie masło i wymieszać rękoma na gładką masę. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem. Odstaw na 45 minut.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części. Na razie odłożymy jedną część. Drugi rozwałkuj wałkiem. Podziel na 8 części.
Połóż wykrojone trójkąty z ciasta na blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem. Odstawiamy na 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Smażyć pączki na rumiany kolor z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Włóż Nutellę do rękawa cukierniczego. Grubszym wykałaczką zrób dziurę w stożku. Wciśnij nutellę do środka.
Na koniec obtocz pączki w cukrze i podawaj. Smacznego!