To najlepszy deser truskawkowy jaki znam!
Uwielbiasz desery owocowe? W takim razie koniecznie spróbuj tego prostego i niezwykle smacznego deseru. Bogaty smak truskawek, śmietanki i miękkiego ciasta łączy się w idealną symfonię smaków!
Potrzebujemy:
- objętość filiżanki = 200 ml
- rozmiar blachy = 27 x 40 cm
- 750 g truskawek + pół szklanki cukru kryształu + sok z 1/2 cytryny
Na ciasto:
- 4 jajka
- pół szklanki granulowanego cukru
- 1 szklanka mąki półgrubej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kubek mleka
Na krem:
- budyń waniliowy
- mleko
- cukier
Na sos truskawkowy:
- wylany sok z truskawek
- 2 łyżki granulowanego cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Truskawki odszypułkujemy, myjemy i wrzucamy do miski. Skropić je sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj pół szklanki cukru i ubijaj, aż się spienią.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym, dodać cukier waniliowy i wmieszać do miski z powstałą pianą. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzamy na bieżąco, robimy próbę wykałaczką i gdy ciasto będzie już dobrze wypieczone, wyjmujemy je z piekarnika.
Upieczone ciasto nakłuj po całej powierzchni wykałaczką i za pomocą łyżki polej mlekiem. Ze złocistej kolby gotujemy grubszy budyń lub śmietanę i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Wygładzić szpatułką.
Truskawki przełóż na sito i wlej sok do garnka. Dodać cukier granulowany, skrobię kukurydzianą i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać truskawki i wyłożyć na krem.
Wkładamy do lodówki i pozostawiamy do stwardnienia na co najmniej 2 godziny. Następnie pokrój i podawaj. Jeśli chcesz udekorować deser, możesz udekorować go bitą śmietaną na wierzchu.