Sekret chrupiących placków ziemniaczanych: Trik, który każda gospodyni powinna poznać. Dzięki temu wychodzą przepysznie

Placki ziemniaczane to popularny klasyk, uwielbiany zarówno przez młodych, jak i starszych. Tanie jedzenie, które cię napełnia. Dziś mamy dla Was przepis, dzięki któremu placki będą chrupiące na zewnątrz i pyszne w środku.

Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować! To smaczne danie pojawiało się na stołach zwykłych ludzi, gdyż ziemniaki były i są powszechnie dostępnym, tanim jedzeniem w naszych szerokościach geograficznych. Placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów, można dodać na przykład boczek lub inny ulubiony składnik. Ale można je również przygotować w bardzo prosty sposób, tylko z ziemniaków i jajek.

W takim przypadku wystarczy jedno jajko, sól, majeranek i 2-3 ząbki czosnku na 4 średniej wielkości ziemniaki. Ziemniaki zawsze ścieramy na grubej tarce, a następnie sok dokładnie przecedzamy przez sito, aby można było go wylać – skrobi, która opadnie na dno miski, nie wylewamy, tylko ponownie mieszamy z ziemniakami.

Następnie wystarczy dodać pozostałe składniki – nie trzeba nawet dodawać mąki ani mleka. Nie zapominajcie, że placki najlepiej smakują smażone na gorącym smalcu, który nie przypala się tak szybko. Jeśli jednak nie macie smalcu, wystarczy też klasyczny olej roślinny.

Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić, doradzimy Ci prosty trik.

Część ziemniaków możesz zastąpić grubą mąką lub bułką tartą, dzięki czemu będziesz mieć taką samą ilość pasztecików, jakbyś użył ziemniaków. Dodatkowo naleśniki będą bardziej chrupiące. Zawsze wybieraj mąkę o grubszej konsystencji lub prostą bułkę tartą. Możesz także zetrzeć część ziemniaków na grubej tarce, część drobno, a następnie, jak zwykle, dodać mąkę, sól, jajko, czosnek i majeranek. Nie zapominaj jednak o zasadzie, że nawet jeśli częstujesz się tańszym zamiennikiem, to ziemniaki zawsze powinny stanowić większą część.

Placki ziemniaczane to naprawdę wdzięczny posiłek. Jeśli dysponujesz ziemniakami, resztę możesz dostosować do swoich aktualnych możliwości i gustu.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Placki ziemniaczane najwyższej klasy bez tarcia ziemniaków. Gwarantujemy, że będą chrupiące i fantastycznie smaczne.

Potrzebujemy

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny

Na sos:

  • 300 gramów wieprzowiny
  • 300 gramów sosu pomidorowego
  • 100 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je na 4 części.

To samo zrobimy z obraną cebulą. Warzywa umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do miski, dodajemy jajka, sól i pieprz. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać olej na patelnię. Za pomocą chochli na patelnię nakładaj masę ziemniaczaną i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie układamy naleśniki na desce przykrytej ręcznikiem papierowym.

Na sos mięsny: Mięso i cebulę pokroić w duże kawałki i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze. Rozgrzej olej roślinny na patelni i przenieś mieszaninę mięsną na patelnię. Smażyć, aż płyn się zagotuje. Następnie dodać sok pomidorowy, cukier, sól i czarny pieprz. Wymieszaj z wodą i polej powstałą mieszanką mięso. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut. Sos podajemy z plackami. Jeśli chcesz, do ciasta naleśnikowego możesz dodać także cukinię, paprykę lub posiekane grzyby.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!