Smaczne śniadanie lub przystawka: domowe pikantne pączki z ziemniakami, mlekiem i serem
Smaczne śniadanie lub przystawka: domowe pikantne pączki z ziemniakami, mlekiem i serem – procedura przygotowania
Wszyscy znamy amerykańskie pączki w kształcie pierścienia jako pyszne słodkie wypieki z mnóstwem ciekawych słodkich nadzień i dodatków. W dzisiejszym przepisie pokażemy jednak, że nawet takie wypieki można przygotować z dodatkiem soli. Ciasto ziemniaczane z serem to ogromna przyjemność!
Składniki
- ziemniaki – 600 g
- mąka zwykła – 200 g
- ser – 150 g
- mleko – 1 szklanka
- zielona cebula – 1 pęczek
- suszone drożdże – 1 torebka
- jajka – 2 szt
- olej – 1 łyżka
- cukier – 1 łyżka
- sól dla smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyć w skórkach i wyszorować szczotką. Włóż je do garnka, zalej wodą, dodaj trochę soli i zagotuj. Gotuj je przez około 10 do 15 minut, aby zmiękły. Gdy będą ugotowane, odcedź z nich wodę, pozwól im trochę ostygnąć i wlej je do głębokiej miski. Użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść je tak drobno, jak to możliwe. Ale nie używaj miksera ani ubijaczki, bo otrzymasz tylko skrobiową i błotnistą masę.
Do miski z ziemniakami wbij jedno jajko, dodaj pół szklanki mleka, torebkę drożdży suchych, łyżkę cukru i sól do smaku. Wszystko również skrop łyżką oliwy. Oczyść zieloną cebulę i pokrój ją w małe kółka. Ser zetrzyj na grubej tarce i dodaj oba składniki do miski z ziemniakami. Następnie bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie do masy w kilku etapach dodawać mąkę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstego i nieklejącego się ciasta. Zagniataj przez 5 do 10 minut, następnie przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Posyp powierzchnię roboczą mąką i wyrabiaj na niej wyrośnięte ciasto. Podziel go na 10 do 12 równych kawałków, z których uformuj kulki, a następnie uformuj z nich pączki z dziurką pośrodku. Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W czystej misce roztrzep jedno jajko z jedną łyżką mleka i za pomocą silikonowej szczoteczki posmaruj powierzchnię wszystkich pączków na blasze. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz blachę z pączkami przez 15 do 20 minut, aż pączki będą złociste na powierzchni. Następnie je po prostu wyjmij, pozwól im lekko ostygnąć, aby nie były gorące i od razu podawaj.