Paluszki z boczkiem i serem – procedura przygotowania
Niezależnie od tego, czy planujesz imprezę domową, czy po prostu planujesz spędzić wieczór z rodziną przed telewizorem, w obu przypadkach przyda Ci się chrupiąca, pachnąca i pyszna przekąska. Zapomnij o chipsach! Zamiast tego upiecz domowe precle z boczkiem i serem z ciasta francuskiego. Przygotowanie jest szybkie i nie może być prostsze! Tylko upewnij się, że wystarczy dla wszystkich. Znikają z talerzy bardzo szybko!
Składniki
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
- boczek – według uznania
- nasiona – do smaku
- żółtka jaj – według uznania
- tarty ser – według uznania
Przygotowanie
Rozłóż ciasto francuskie na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i lekko je rozwałkuj wałkiem do ciasta. Całą powierzchnię ciasta posyp obficie startym serem i rozłóż na nim plasterki boczku lub suszonej szynki. Ciasto pokroić wzdłuż na paski o szerokości około dwóch centymetrów za pomocą wałka do ciasta, noża do pizzy lub po prostu ostrego noża i ostrożnie zwinąć je w spiralę. Jeśli chcesz, możesz pokroić paski na mniejsze kawałki. Można zrobić paluszki lub mniejsze krakersy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ostrożnie ułóż na niej gotowe paluszki boczku. W misce ubić jedno żółtko (lub użyć całego jajka) i posmarować powierzchnię każdego patyczka silikonową szczoteczką. Na koniec posyp je wybranymi nasionami i/lub gruboziarnistą solą i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10–15 minut lub do momentu, aż ich powierzchnia stanie się złocista, a ser zacznie twardnieć. Na koniec wyjmij batony z piekarnika, poczekaj, aż trochę ostygną, ułóż je na talerzach lub blachach i podawaj. Świetnie smakują na zimno, ale najlepsze są świeże, wyjęte z piekarnika!
Wskazówka
W ten sposób możesz przygotować precle z dowolnych ulubionych składników. Do nadzienia można użyć różnych rodzajów sera, ale także masła czosnkowego czy różnego rodzaju ziół czy przypraw. Podobnie do posypania użyj gruboziarnistej soli i kminku, ale także maku, sezamu lub siemienia lnianego, płatków chili lub suszonych ziół.