Smażone pączki panierowane w cukrze – Pyszny smak, nie do opisania.
116
Smażone pączki panierowane w cukrze – procedura przygotowania
Po tym deserze na Twoim stole będzie już tylko kurz. Przygotuj szybko smażone pączki według bardzo prostego przepisu, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Można je podawać na śniadanie, ale także jako deser.
Składniki
mąka pszenna – 500 g
jajka – 3 szt
ciepłe mleko – 125 ml
masło – 90 g
cukier – 125 g
sól – 1 łyżeczka
suszone drożdże – 20 g
olej – 400 ml
cukier – 100 g
Przygotowanie
W misce wymieszaj mleko z odrobiną mąki i suchymi drożdżami. Pozostaw mieszaninę do wyrośnięcia na 10 minut podczas przygotowywania ciasta.
W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, masłem, jajkami, solą i drożdżami. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm i wytnij 12 kółek. Użyj mniejszego noża, aby wyciąć mały otwór w ich środku. Wskazówka: jeśli nie masz małego obcinaka, możesz użyć plastikowej zakrętki do butelki.
Pączki ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż pączki na małym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Wskazówka: Umieść pączki na sitku i poczekaj, aż olej z nich spłynie.
Następnie posyp każdy kawałek cukrem ze wszystkich stron, poczekaj, aż usmażone pączki ostygną i podawaj z ulubionym napojem, np. kakao, mlekiem lub kawą.