Pieczona pierś z kurczaka z brokułami i serem – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Pieczona pierś z kurczaka z brokułami i serem – procedura przygotowania

Nie chcesz się martwić o gotowanie obiadu lub kolacji dla całej rodziny nawet przez dwa dni? W takim razie postaw na jedzenie z jednego naczynia do pieczenia. To z pewnością zaspokoi nawet większą grupę osób. Pieczona pierś z kurczaka z brokułami i serem pokochasz już od pierwszego kęsa.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 800 g
  • świeże brokuły – 400 g
  • cebula – 1 szt
  • sól dla smaku
  • mielony pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • majonez – 100 g
  • tarty twardy ser – 150 g
  • jajka – 2 szt

Przygotowanie

Najpierw pokrój pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Następnie mięso przekładamy do miski i doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Skropić również oliwą i dokładnie wymieszać.

Następnie umyj i oczyść brokuły, tak aby pozostały tylko pojedyncze różyczki. Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę.

Dokańczanie potrawy i pieczenie jej w piekarniku. Teraz przygotuj sos do pieczenia z grubo startego twardego sera, majonezu i jajek. Następnie wysmaruj blachę do pieczenia olejem i równomiernie rozłóż na jej dnie kawałki kurczaka.

Posyp je posiekaną cebulą, ułóż różyczki brokułów i polej warzywa sosem serowym. Na koniec pieczemy w piekarniku około pół godziny w temperaturze 180°C.

Podajemy pieczoną pierś z kurczaka z brokułami i serem – Gdy naczynie nabierze złocistego koloru, wyjmij je z piekarnika i natychmiast podawaj. Jako dodatek do dania przydadzą się ugotowane ziemniaki wysmarowane masłem. Można jednak zjeść także pierś z kurczaka samą z brokułami. Życzymy dobrego apetytu. Różne możliwości aromatyzowania sosu do pieczenia – Oprócz sera do sosu do pieczenia można posypać świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Nadają potrawom nieco lepszy smak. Przyda się pietruszka, bazylia, kolendra oraz szczypiorek i dymka.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!