Gnocchi ze szpinakiem i sosem śmietanowym – Każdy poprosi o dokładkę.

Gnocchi ze szpinakiem i sosem śmietanowym – Przygotuj szybki i bardzo smaczny obiad lub kolację, który pokocha cała Twoja rodzina. Sos jest niesamowicie łagodny i nasyca danie.

Składniki

  • gnocchi – 500 g
  • masło – 2 łyżki
  • cebula – 1 szt
  • grzyby – 125 g
  • szynka – 100 g
  • szpinak liściasty – 250 g
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • kurkuma – do smaku
  • starta mozzarella – 200 g
  • serek śmietankowy Apetito – 3 szt
  • śmietana do ubijania – 200 g
  • czosnek – do smaku

Przygotowanie

Wlać gnocchi do wrzącej wody i gotować przez 5 minut. Następnie odcedź je i odłóż na bok. Wskazówka: Gotuj gnocchi tak długo, jak podano na opakowaniu. Teraz przygotuj sos. W rondelku roztapiamy masło i smażymy drobno posiekaną cebulę przez 2 minuty. Następnie dodajemy umyte i posiekane grzyby i smażymy wszystko kolejne 4 minuty. Następnie do garnka wrzucamy posiekaną szynkę z umytym szpinakiem i doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Smaż zawartość garnka przez kolejne 5 minut, następnie dodaj startą mozzarellę, trzy kostki serka śmietankowego i mieszaj, aż ser się rozpuści – zajmie to 3-4 minuty.

Na koniec do rondelka wlać śmietanę i doprawić sos wyciśniętym czosnkiem i solą. Gotowy sos podawaj z ugotowanymi gnocchi. Rada: Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedź go śmietanką lub odrobiną mleka.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!