Cebulę obierz, posiekaj grubo i smaż na rozgrzanym oleju przez 4-6 minut, aż się zarumieni. Obierz także ząbki czosnku i odlej wodę z kapusty, która jest drobno posiekana. Uwaga: Nie wlewaj soku z kapusty, będzie on potrzebny do ostatecznego doprawienia.
Wieprzowinę pokroić w większe kawałki i wraz z posiekanym czosnkiem dodać na patelnię z cebulą. Smaż około 1 minuty, dodaj ziele angielskie, sól, pieprz, kminek i liść laurowy. Wymieszaj składniki i dodaj czerwoną paprykę. Wskazówka: Smaż mieloną paprykę przez maksymalnie 30 sekund, aby nie stała się gorzka.
Wlać bulion do garnka, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie na patelnię wrzucamy kapustę i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Dusić wszystko pod pokrywką przez kolejne 30 minut.
Na koniec porządny gulasz Szeged zagęścić śmietaną, w której rozpuściło się odrobinę mąki i gotować jeszcze 15 minut. Uwaga: Ugotowanie mąki jest ważne, aby danie było bardziej strawne. Po tym czasie doprawiamy gulasz cukrem i ewentualnie odstawionym na początku sokiem z kapusty. Wskazówka: Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego gulaszu, możesz dodać mniej soku lub go całkowicie pominąć.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.