Gulasz z kluskami – Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Gulasz z kluskami – proces przygotowania

Składniki

  • cebula – 3 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • kapusta – 500 g
  • wieprzowina – 400 g
  • olej – 50 ml
  • ziele angielskie – 4 kulki
  • sól dla smaku
  • mielony kminek – do smaku
  • czarny pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 2 szt
  • mielona słodka papryka – do smaku
  • bulion – 1000 ml
  • woda – według potrzeb
  • krem – 250 g
  • mąka – 2 łyżki
  • cukier – do smaku

Przygotowanie

Cebulę obierz, posiekaj grubo i smaż na rozgrzanym oleju przez 4-6 minut, aż się zarumieni. Obierz także ząbki czosnku i odlej wodę z kapusty, która jest drobno posiekana. Uwaga: Nie wlewaj soku z kapusty, będzie on potrzebny do ostatecznego doprawienia.

Wieprzowinę pokroić w większe kawałki i wraz z posiekanym czosnkiem dodać na patelnię z cebulą. Smaż około 1 minuty, dodaj ziele angielskie, sól, pieprz, kminek i liść laurowy. Wymieszaj składniki i dodaj czerwoną paprykę. Wskazówka: Smaż mieloną paprykę przez maksymalnie 30 sekund, aby nie stała się gorzka.

Wlać bulion do garnka, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Następnie na patelnię wrzucamy kapustę i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Dusić wszystko pod pokrywką przez kolejne 30 minut.

Na koniec porządny gulasz Szeged zagęścić śmietaną, w której rozpuściło się odrobinę mąki i gotować jeszcze 15 minut. Uwaga: Ugotowanie mąki jest ważne, aby danie było bardziej strawne. Po tym czasie doprawiamy gulasz cukrem i ewentualnie odstawionym na początku sokiem z kapusty. Wskazówka: Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego gulaszu, możesz dodać mniej soku lub go całkowicie pominąć.

Gotowe danie podawaj z knedlem. Danie można podawać udekorowane łyżką śmietanki. Zamiast kluski chlebowej jako dodatek można użyć ulubionego ciasta.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!