Słodkie ślimaki drożdżowe nadziewane waniliowym kremem z żółtek jaj – Oto Instrukcja przygotowania.
Ślimaki na słodkim zakwasie nadziewany kremem z żółtka waniliowego – procedura przygotowania
Przepysznie słodkie, mięciutkie i pachnące ślimaki drożdżowe z nadzieniem z kremu waniliowego zachwycą Cię. Są lepsze niż z profesjonalnej piekarni, a jednocześnie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Wypróbuj je raz, a na pewno je pokochasz.
Ciasto
- mąka zwykła – 600 g
- cukier – 100 g
- cukier waniliowy – 10 g
- sól – 0,5 łyżeczki
- ciepłe mleko – 300 ml
- suszone drożdże – 10 g
- masło – 50 g
- białka jaj – 2 szt
Nadzienie
- mleko – 320 ml
- cukier – 120 g
- żółtka jaj – 2 szt
- skrobia kukurydziana – 30 g
- cukier waniliowy – 10 g
Dodatkowo
- jajko – 1 szt
- mleko – 2 łyżki
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania nadzienia budyniowego. Ubij dwa jajka i oddziel białka od żółtek.
Do rondelka wsypać cukier, dodać dwa żółtka, posypać cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą i wymieszać wszystkie składniki trzepaczką na gładką, jednolitą i gęstą masę.
Na koniec dodać mleko i dokładnie wymieszać. Postaw rondelek na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu. Przelać do miski wyłożonej folią spożywczą i wstawić do lodówki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj ciasto.
Do miski wsyp mąkę zwykłą, dodaj cukier granulowany i waniliowy oraz suche drożdże. Dobrze wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich 300 mililitrów ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i białka z dwóch jaj. Rozpuść 50 gramów masła w kuchence mikrofalowej lub na kuchence i dodaj do mieszanki. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub drewnianą łyżką i wyrób zwarte ciasto. Ciasto wyrabiamy rękoma, aż przestanie kleić się do dłoni i miski. Następnie przełóż je na wałek i kontynuuj ugniatanie, aż ciasto będzie całkowicie elastyczne i miękkie. Głęboką miskę wysmaruj olejem i włóż do niej ciasto uformowane w kulę. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na lekko posypany mąką wałeczek i lekko wyrabiaj rękami. Następnie zwiń go w duży i cienki prostokątny placek. Na naleśnik wylewamy ostudzony budyń i rozprowadzamy go po całej powierzchni ciasta. Rozpocznij zwijanie od szerszej strony w zwarty rulon i dokładnie dociśnij złącze palcami, aby się nie sklejało. Za pomocą kawałka nici przetnij rulon na kawałki o szerokości około 5 centymetrów. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po wyrośnięciu weź wykałaczkę i wciśnij każdego ślimaka wzdłuż na środku, tak aby na powierzchni powstało głębokie nacięcie. W misce wymieszaj jajko z dwiema łyżkami mleka i posmaruj tą mieszanką powierzchnię wszystkich ślimaków na blasze. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30 do 35 minut. Gotowe ślimaki odstaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.