Domowe salami wieprzowo-wołowe. Domownicy zjedli całe w jeden dzień.

Domowe salami wieprzowo-wołowe – proces przygotowania

Lubisz delektować się pysznymi kiełbaskami na śniadanie lub jako przekąskę? W takim razie z pewnością zachwyci Cię domowe salami wieprzowo-wołowe. Jest dużo zdrowszy od kupnego i jest też dużo tańszy. Od razu możesz się o tym przekonać.

Składniki

  • wieprzowina – 700 g
  • wołowina – 300 g
  • mleko – 400 g
  • jajko – 1 szt
  • sól – 23 g
  • mielona gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

Najpierw pokrój wieprzowinę i wołowinę na mniejsze kawałki (powinna być bardzo zimna).

Następnie zmiel go drobno za pomocą młynka w większej misce.

Dodaj do tego mieszankę o nazwie Praganda i zmieloną gałkę muszkatołową.

Włącz także mrożone mleko i jajka.

Wszystko dokładnie wymieszaj czystymi rękami i mieszaj, aż masa będzie gładka.

Następnie podziel masę mięsną na dwie równe części i zawiń je niczym duży „cukierek” w folię spożywczą. Dobrze sklej krawędzie i zawiąż węzeł.

Teraz rozgrzej piekarnik do około 75°C i kontynuuj gotowanie obu salami w dużym rondlu na delikatniejszym ogniu. Woda powinna mieć temperaturę około 80°C. Po chwili wstawiamy garnek z salami do piekarnika i powoli gotujemy przez około dwie godziny.

Na koniec ostrożnie wyjmij ugotowane, domowe salami z piekarnika i mocno ostudź w misce z lodowatą wodą.

Na koniec wyjmij mięso z folii i pokrój je w cieńsze plasterki.

Salami podawaj ze świeżym pieczywem lub warzywami według uznania.

Przechowuj produkt w lodówce. Ciesz się posiłkiem. Przygotowując domowe salami, można całkiem nieźle poeksperymentować ze smakami. Oprócz mielonej gałki muszkatołowej w mieszance mięsnej sprawdzi się również drobno posiekana natka pietruszki, szczypiorek czy kolendra. Można dodać także posiekane zielone oliwki, suszone pomidory czy paprykę. To od Ciebie zależy, jak dodasz salami.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!