Ciasto z bułką tartą, kremem waniliowym i słodkimi malinami – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Ciasto z bułką tartą, kremem waniliowym i słodkimi malinami – procedura przygotowania

Jesteś fanem wysokich, puszystych i niesamowicie miękkich ciast? Przygotuj jeden z nich w swojej kuchni. Nie będą Ci potrzebne żadne szalone składniki, ciasto jest niesamowicie tanie, a latem możesz nawet wykorzystać maliny z własnego ogródka, które będą smakować po prostu rewelacyjnie. Dzieciom na pewno będzie smakować to ciasto, a zniknie w mgnieniu oka. Wypróbuj ten szybki przepis i przekonaj się, jak wspaniale możesz zrobić proste ciasto owocowe. Do jego przygotowania nie potrzeba niczego specjalnego. Nawet teraz większość składników znajdziesz w swojej kuchni. Jedyne, czego być może będziesz musiał trochę poszukać, to maliny. Jeśli masz ogród i je uprawiasz, możesz również w ten sposób wykorzystać zbiory i dostarczyć swoim dzieciom znacznie więcej owoców i witamin.

Ciasto

  • mąka – 350 g
  • masło – 250 g
  • żółtka jaj – 5 szt
  • cukier – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Nadzienie

  • maliny – 500 g
  • cukier – 240 g
  • olej – 50 ml
  • białka jaj – 5 szt
  • budyń waniliowy – 2 torebki
  • cukier waniliowy – 2 torebki

Przygotowanie

Najpierw wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wszystko przesiej do miski. Dodaj żółtka, cukier i masło, które przetarłeś przez dużą tarkę. Przygotuj jednorodne ciasto, które podzielimy na dwie części. Kawałki zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Zetrzyj kawałek ciasta, ułóż go na blasze do pieczenia, lekko dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Białka ubić na nadzienie i stopniowo dodawać mieszaninę cukru pudru i wanilii. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Stopniowo wlewaj olej. Na upieczone już ciasto wyłóż krem ​​i równomiernie rozłóż maliny. Na maliny połóż kolejny kawałek utartego ciasta. Włóż blachę z powrotem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kolejne 40 minut. Gdy ciasto trochę przestygnie, można je posypać cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!